Wasabi - chrzan japoński

Sushi z WasabiWasabi nazywane jest japońskim chrzanem z dwóch powodów: jest ostre i zrobione z korzenia rośliny. Na tym podobieństwa się kończą, bo wasabi tak naprawdę nie jest chrzanem. Wasabia japońska (Eutrema japonica) to zielona roślina z gatunku kapustowatych, uprawiana przede wszystkim w Japonii, ale również w Korei i Tajwanie. W sztuce kulinarnej zastosowanie znajduje korzeń tej masywnej byliny.

Wasabia i wasabi

Wasabia to po prostu utarty świeży korzeń wasabii japońskiej, który konsystencją przypomina nasz rodzimy chrzan. Wasabia jest jednak dużo ostrzejsza i zdecydowanie bardziej piekąca, dlatego zaleca się dużą ostrożność w jej spożywaniu, zwłaszcza w przypadku, gdy jest to nasz pierwszy kontakt z tym „japońskim chrzanem”. Skąd ten ekstremalnie ostry smak? Odpowiedzialne są za to glukozynolany, które po uszkodzeniu tkanek korzenia (czyli np. po jego starciu) przekształcają się w piekące język i przełyk izotiocyjaniany Prawdziwa, stuprocentowa i świeża wasabia to produkt bardzo drogi i rzadko dostępny poza Azją. Odpowiedzią na sushi-boom, a co za tym idzie: wasabia-boom (bo przecież bez wasabii nie ma sushi) – jest właśnie wasabi, czasem nazywane również „western wasabi”. Wasabi dostępne jest w różnych postaciach, najczęściej w paście (w tubce) lub sproszkowane (do połączenia z wodą). W składzie wasabi znajdziemy pospolity chrzan (na pierwszym miejscu), odpowiednio dobrane przyprawy (m.in. gorczycę, czy kurkumę), a czasami również kilka procent oryginalnej rośliny (czyli domieszkę wasabii japońskiej).

 

Smaczny pomysł na chrzan japoński

Przykładowy przepis z Wasabi - SushiWasabi to jeden z niezastąpionych składników sushi, który nadaje tej potrawie pikanterii, ale również zabija potencjalne pasożyty, które mogą występować w źle przygotowanych surowych rybach (zwłaszcza w dorszu, makreli, łososiu i morszczuku). Wasabi może być podawane osobno (tak serwowane jest np. w gotowych sushi-boxach), ale w oryginalnych japońskich recepturach odrobinę pasty kładzie się pomiędzy rybę i ryż. Do czego jeszcze pasuje wasabi? Oto kilka inspirujących propozycji:

  • Sos do tuńczyka (przede wszystkim surowego, ale nie tylko!): 3 łyżki wasabi rozpuszczamy w 3 łyżkach wody, łączymy z sosem sojowym (około 4-5 łyżek) i bulionem (100-120ml, najlepiej japońskim bulionem dashi, który dostępny jest w sklepach w postaci grantulatu), po podgrzaniu połączonych składników – dodajemy doń łyżeczkę masła i… sos gotowy!

  • Sos do małż (w tym do przegrzebków): 1 łyżeczkę wasabi (pasty) łączymy ze startym imbirem (1 łyżeczka) i sokiem z limonki (około 4 łyżeczek) oraz posiekaną szalotką (słodszą i łagodniejszą kuzynką popularnej cebuli, posiadającą również cechy czosnku).

  • Oryginalna glazura do grillowanego łososia (lub pstrąga łososiowego): łączymy po jednej łyżce: płynnego miodu (koniecznie prawdziwego!), sosu sojowego i pasty wasabi.

  • Zielone placki ziemniaczane: smak tej smażonej na głębokim tłuszczu sycącej potrawy można urozmaicić dodając do startych surowych ziemniaków właśnie wasabi - około 2 łyżek wasabi w proszku na 500-600 gram ziemniaków.

  • Sos do jajek na twardo lub półtwardo: do majonezu (około 200 g) dodajemy 1-2 łyżki wasabi (tym razem z tubki) oraz 3 drobno posiekane kapary, łączymy składniki i oryginalny sos jest gotowy do podania.

  • Słodki krem do makaroników: śmietanę kremówkę (około 50ml) zagotowujemy z 1 łyżeczką pasty wasabi, łączymy kremówkę z białą czekoladą (1 tabliczka) i mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Oryginalna słodycz gwarantowana.

Wasabi - gdzie kupić?

Wasabi dostępne jest w naszym sklepie internetowym (Oficjalny Sklep internetowy marki Vifon oraz TaoTao i Tokyoto).

Chrzan japoński

Chrzan japoński (wasabi) - zdjęcie produktu

 

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl