Jak przygotować Sushi?

Sushi w znanej nam formie serwuje się w Japonii od XVIII wieku, choć pierwsze zapiski o tej prostej i eleganckiej potrawie pochodzą z 718 r. W Japonii jedzenie jest środkiem do osiągnięcia wyższych celów, niż tylko zaspokojenie głodu – tutaj jedzenie ma być przygotowane z namaszczeniem i pięknie podane, ma pobudzać zmysły i skłaniać do przemyśleń. Sushi hołduje podstawowym zasadom Japończyków: wabi i sabi, czyli skromności i prostocie. Potrawa składa się zasadniczo z dwóch składników: ryżu i ryby - obu jest w Japonii, znanej z upraw ryżu i otoczonej przez Ocean Spokojny i Morze Japońskie, pod dostatkiem. W roli niezbędnych dodatków występują: algi morskie, wasali i imbir. 

Przygotowanie sushi - jak robić to dobrze?

 

Proste składniki

Słowo „sushi”, w węższym znaczeniu, oznacza specjalnie przygotowany ryż, a dopiero w szerszym – potrawy przygotowane z tego ryżu. Podstawą Sushi jest zatem ryż. Do Sushi używa się ryżu białego krótkoziarnistego lub średnioziarnistego. Ryż powinien być poddany takiej obróbce (zaleca się kilkukrotne wypłukanie ryżu w zimnej wodzie i półgodzinne namaczanie przed gotowaniem), by w jej efekcie był na wpół sypki, z wyczuwalnymi, ale nie rozpadającymi się pojedynczymi ziarnami. Do wystygniętego ryżu dodaje się ocet ryżowy oraz cukier i sól. Sushi kojarzy się większości z… surową rybą. To zdrowy i niezwykle smaczny element potrawy, z którego jednak można zrezygnować lub zamienić go np. na owoce morza. Do uformowania Sushi niezbędny jest zawijacz, czyli nori – sprasowane prażone algi morskie. Ostre wasabi nazywane przez nas zielonym chrzanem japońskim to składnik, który dodaje pikanterii potrawie – mówi się nawet, że bez wasabi nie ma Sushi. Warto mieć pod ręką marynowany imbir, który znany jest ze swoich neutralizujących smaki właściwości – może okazać się niezbędny jeśli przedawkujemy ostrą, zieloną przyprawę.

W naszym sklepie posiadamy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sushi. Zapraszamy!

Prosty przepis

Wbrew wszelkim pozorom – przygotowanie Sushi nie jest ani trudne, ani czasochłonne (najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników). Najpopularniejszy rodzaj Sushi to maki. Jak je przygotować? Na dużej drewnianej desce kładziemy nori (sprasowane algi morskie) – krótszym bokiem do nas i błyszczącą stroną do dołu. Na około 1/3 prostokątnego zwijacza kładziemy cienką warstwę ryżu, a na nim wybrane składniki (zawsze w formie cienkich płatów!). Gdy ryż i składniki są już na swoim miejscu – zwilżamy wodą pusty brzeg nori (dzięki temu będzie się lepiej sklejała). Teraz… zwijamy! Gotowe Sushi kroimy bardzo ostrym i najlepiej zwilżonym nożem na małe kawałki, takie w sam raz „na raz” – japońska etykieta uznaje bowiem odgryzanie po kawałku i odkładanie nadgryzionego Sushi na talerz za przejaw złych manier.

Sushi-boom!

Pyszne sushiPierwsze restauracje serwujące Sushi pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, na przełomie wieków: XX i XXI. Zjedzenie japońskiego przysmaku wymagało wówczas posiadania… grubego portfela. Dopiero spopularyzowanie się na polskim rynku składników do Sushi sprawiło, że ta wizytówka japońskiej kuchni stała się dostępna dla każdego zainteresowanego i od kilku lat obserwujemy prawdziwy Sushi-boom. Obecnie możemy bez problemu znaleźć w sklepach (stacjonarnych i internetowych) wszystkie niezbędne komponenty Sushi, zaopatrzyć się w mniej lub bardziej zaawansowane zestawy do przygotowywania i serwowania Sushi lub kupić gotowe przysmaki - bez nadwyrężania domowego budżetu.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl