Liczi – owoc, na który możesz liczyć

Liczi - owoc

Liczi to średniej wielkości drzewo zimozielone, które od ponad kilku tysięcy lat jest uprawiane przez Chińczyków – m.in. dlatego nazywa się je również „śliwką chińską”. Owoce przypominające nieco maliny lub truskawki i są bardzo podobne do rambutanu, rosną w gronach (od kilku do kilkudziesięciu sztuk), dojrzewają na drzewach i są bardzo nietrwałe (w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach, a tylko niektóre odmiany można przechować w chłodniach nawet 10 tygodni). Do Europy owoce liczi trafiły dopiero w XVIII wieku, a ledwie od kilkudziesięciu lat są uprawiane poza Azją, w krajach o ciepłym klimacie - m.in. we wschodniej Australii, Oceanii, południowej Afryce oraz na Florydzie i Hawajach.

Wartości odżywcze liczi

100 gram owoców liczi dostarcza około 66 kilokalorii i zawiera blisko 17 g węglowodanów (w tym ponad 15 g cukrów prostych). Liczi to również bogate źródło witamin (przede wszystkim witaminy C, ale również niacyny, witaminy B6 oraz kwasu foliowego) oraz minerałów (m.in. potasu, fosforu, magnezu i wapnia). Jeżeli chodzi o witaminę C to ledwie 100 gram owoców liczi wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią – dla porównania: trzeba by było zjeść ponad 150 gram cytrusów (np. cytryny lub pomarańczy), by dostarczyć organizmowi zalecane 75 mg witaminy C.

Lecznicze właściwości liczi

Liczi środek owocu

Już chińscy cesarze zachwycali się tymi niewielkimi owocami, doceniając nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również niezwykłe właściwości – regularnie spożywana porcja liczi wprawiała ich ponoć w dobry nastrój i dodawała sił witalnych, a transport delikatnych owoców z południa kraju (gdzie były uprawiane) był sprawą najwyższej rangi. W Chinach powtarzana jest historia cesarskiego poety, który po wygnaniu z dworu trafił właśnie na południe kraju i odtąd zjadał niemal wyłącznie liczi, około 300 sztuk dziennie – po kilku miesiącach tej specyficznej diety poeta uzależnił się od smaku owoców i twierdził, że za ich sprawą znalazł się w raju (za życia!). Współcześni badacze potwierdzają, że liczi to owoce posiadające liczne właściwości prozdrowotne: antynowotworowe (wg naukowców ekstrakt z owoców liczi wykazuje silne działanie przeciwutleniające i wspomaga usuwanie z organizm wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób), antymiażdżycowe (obniżają stężenie cholesterolu we krwi i pomagają dbać o właściwe proporcje „złego” i „dobrego” cholesterolu) i pozwalające regulować ciśnienie (dzięki sporej zawartości potasu, ponad 170 mg na 100 g). Ale do takich badań należy podchodzić z wielkim dystansem.

Jak jeść liczi i jakie zastosowanie w kuchni ma ten owoc?

Aby obrać świeże liczi z jego skórki – wystarczy odciąć fragment skórki z ogonkiem, reszta powinna dać się łatwo obedrzeć. Jeżeli usunięcie skórki jest bardzo trudne, oznacza to, że owoc jest po prostu niedojrzały – liczi nie dojrzewa bowiem po zerwaniu z drzewa (świeże liczi nie jest owocem trwałym, ale można je zamrażać). Brązową pestkę ze środka usuwamy nacinając miąższ i delikatnie wyciskając brązowo czarne jądro owocu. Świeże, dojrzałe ale nie przejrzałe i nie zepsute liczi powinno być jędrne, mieć miąższ ścisły i perłowy. Miąższ liczi jest orzeźwiający w smaku, słodki z lekko wyczuwalną nutą kwaskowatości, przypomina nieco zapachem dżem z róży. Pyszną alternatywą dla świeżego liczi jest liczi w syropie – zachowuje ono swój wyjątkowy smak i jest tylko odrobinę bardziej kaloryczne. Oba znajdują zastosowanie w kuchni jako oryginalne dodatki do deserów (świetnie komponują się np. z lodami i bitą śmietaną oraz wzbogacają smak sałatki owocowej), ale również mięs, ryb i owoców morza (idealnie smakują z krewetkami). Z liczi przygotowuje się również kompoty i syropy. Chińczycy z przyjemnością zajadają się „orzeszkami liczi” (czyli owocami ususzonymi w całości) lub wyglądającymi jak rodzynki suszonymi liczi (pozostawionymi do wyschnięcia po wyciągnięciu pestki).

Oto 3 inspirujące pomysły, które bez problemu wykorzystamy w naszej kuchni:

  • Oryginalna sałatka owocowa. Przygotowujemy: liczi (5-6 sztuk), winogrona (około 10-12 kulek) oraz papaję i gruszkę. Wszystkie owoce należy wypestkować (liczi dodatkowo obrać ze skórki), a następnie pokroić. Pokrojone owoce przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Przed podaniem sałatki można ją udekorować listkami mięty.
  • Kurczak z ryżem i liczi. To idealny przepis dla nudnego kurczaka z ryżem – do tradycyjnego przepisu wystarczy dołożyć liczi (8-10 sztuk), pół czerwonej papryczki chili, garść orzechów nerkowca oraz ananasa (najlepiej z puszki). Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez około 30 minut w soku z ananasa (jeżeli w przepisie zamiast świeżego liczi używamy liczi z puszki – mięso możemy zamarynować również z wykorzystaniem tegoż syropu), z dodatkiem soku z limonki lub cytryny i podstawowymi przyprawami (sól, pieprz). Następnie podsmażamy kurczaka, dodajemy doń: pokrojone liczi (bez skórki i bez pestki), chilli i ugotowany ryż. Gotowe danie można posypać posiekanymi i podprażonymi orzechami nerkowca.
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie winnym z liczi to dowód, że wieprzowina może być równie delikatna jak drób. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą: polędwiczki wieprzowe (około 500 g), liczi (250 g), białe wino (około pół szklanki) oraz niewielkie ilości dodatków i przypraw: sos sojowy, olej sezamowy, mąka ziemniaczana, imbir, cukier i czosnek. Oczyszczone z błon polędwiczki kroimy w plasterki i marynujemy (sos sojowy i olej sezamowy łączymy z posiekanym imbirem i niewielką ilością mąki ziemniaczanej). Następnie polędwiczki rumienimy na patelni (plasterki mięsa można nabić na patyczki i podać w formie szaszłyków). W niewielkim rondelku zagotowujemy wino, dodajemy do niego obrane i pokrojone na kawałki liczi oraz posiekany czosnek – całość doprawiamy do smaku sosem sojowym i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Polędwiczki podajemy na talerzu z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami, a sos stawiamy w osobnej miseczce obok talerza. Danie można udekorować listkami kolendry. Pysznie wygląda i tak właśnie smakuje.

Gdzie kupić liczi?

Świeże liczi kupimy w dobrych marketach i delikatesach, w cenie około 15-25 zł za kilogram. Najczęściej na kilogramy, pakowane w niewielkie pudełka lub woreczki. Liczi w syropie znajdą Państwo na przykład w naszym sklepie – produkt dostępny jest w ponad półkilogramowej puszce, za którą zapłacimy mniej niż 10 zł. Obydwu produktów można w większości przepisów kulinarnych używać wymiennie.

Liczi TaoTaoW naszym sklepie znajdą Państwo Liczi w syropie, w dużej, ponad 500 gramowej puszce, w atrakcyjnej cenie.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl