Opis i właściwości Makaronu ryżowego

Makaron ryżowy (po angielsku rice noodles) powstaje z mąki ryżowej zarówno z ryżu białego jak i brązowego. Drugi i... ostatni składnik to woda. Makaron ryżowy nie zawiera glutenu ani cholesterolu, a jego najbardziej charakterystyczna postać to bardzo cienkie niteczki. Z mąki ryżowej produkuje się również szersze wstążki i rurki. Makaron ryżowy jest półprzezroczysty i ma lekko białe zabarwienie. Spotykane są również makarony kolorowe: czarne (barwione barwnikami pozyskiwanymi z mątwy lub kałamarnicy), zielony (barwiony szpinakiem), czerwony (barwiony marchwią i pomidorami), fioletowy (barwiony pomidorami i burakami) i pomarańczowy (barwiony kabaczkami i dynią). Makaron ryżowy to tradycyjny produkt kuchni chińskiej i wietnamskiej. Jada się go na co dzień, ale także podczas rozlicznych świątecznych okazji. Jeden z przesądów głosi, że długaśnych makaronowych nitek (mogą meć nawet metr długości!) nie wolno łamać, bo może to przynieść pecha.

Smażony makaron ryżowy

Historia makaronu sięga czterech tysięcy lat, a wymyślili go ponoć Chińczycy. Kiedy wpadli na pomysł robienia makaronu z mąki ryżowej - nie wiemy, ale popularność pomysłu prędko przekroczyła granice i do dziś makaron z mąki ryżowej albo pszennej jest jednym z najpopularniejszych produktów bazowych do przygotowywania pełnowartościowych dań obiadowych.

Właściwosci i zastosowanie makaronu ryżowego

Coraz popularniejszy w Polsce, makaron ryżowy należy do błyskawicznych dodatków, które zawsze warto mieć w kuchni. Jego delikatny smak to zaleta - nie wada. Ma on bowiem niebywałą zdolność wchłaniania zapachów i smaków warzyw, mięs i owoców morza czy ryb. Wspaniale komponuje się z warzywami, rybami, grzybami i aromatycznymi sosami. Możecie kupić makaron niewymagający gotowania - wtedy wystarczy go zalać gorącą wodą i poczekać aż zmięknie, albo taki, którego czas gotowania jest bardzo krótki.

Tabela kalorii podpowiada, że w 100 g makaronu ryżowego jest 364 kcal, 81g węglowodanów oraz 1,6g błonnika pokarmowego. To bogate źródło aminokwasów i minerałów - są tu m.in.: magnez, potas i żelazo. Ten lekkostrawny makaron doskonale smakuje z tuńczykiem, kurczakiem albo krewetkami. Z chrupiącymi warzywami i grzybami mun. Jednym z najpopularniejszych dań z makaronem ryżowym w roli głównej jest tajskie Pad thai, które trafiło na listę 50 najsmaczniejszych dań wg CNN. Pad thai przygotowuje się w woku łącząć ze sobą jajka, krewetki i tofu oraz makaron ryżowy. W tym wyjątkowym daniu świetnie wyczuwalne są wszystkie podstawowe smaki: słodki, kwaśny, ostry, słony i gorzki – to sycąca i lekko chrupiąca rozkosz dla podniebienia.  

Jak i z czym można połączyć makaron ryżowy?

Oto kilka inspirujących pomysłów na zastosowanie tego niezwykłego produktu w naszej kuchni:

  • Sałatka z makaronu ryżowego. Makaron ryżowy, dzięki swojej uniwersalności, świetnie smakuje… właściwie ze wszystkimi warzywami, zarówno świeżymi, jak i konserwowanymi, czy marynowanymi. Możemy go na przykład połączyć ze świeżym ogórkiem, kukurydzą konserwową i pokrojoną w kostkę szynką. W zależności od preferencji – sałatkę można zalać jogurtem naturalnym (wersja light) lub połączyć z majonezem (smacznie, ale zdecydowanie nie light!), doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem.

  • Makaron ryżowy z kurczakiem po chińsku. Pokrojone w cienkie paski mięso drobiowe (najlepiej z piersi kurczaka) doprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką chilli (można również sięgnąć po gotową mieszankę przypraw do kurczaka po chińsku). Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i selera, pędy bambusa oraz grzyby mun lub pieczarki (tutaj również można skorzystać z gotowej, mrożonej chińskiej mieszanki warzyw). Gotowe danie podlewamy odrobiną sosu sojowego i kładziemy na przygotowanym w tzw. międzyczasie makaronie ryżowym. Ten przepis mogą wykorzystać również wegetarianie – wystarczy zrezygnować z mięsa i gotowe.

  • Makaron ryżowy na słodko. Makaron ryżowy będzie rewelacyjnie smakował również w słodkiej odsłonie - nie oprze się mu żaden łasuch. To świetna propozycja na sycące śniadanie, pyszną kolację lub wyjątkowy podwieczorek. Opcji przygotowania słodkiego dania jest wiele. Najprostsze to połączenie makaronu ryżowego z malinowym lub truskawkowym dżemem (najlepiej domowej roboty), albo białym serem, rodzynkami i cukrem. Jeśli jednak mamy odrobinę więcej czasu warto przygotować np. makaron z żurawiną i tropikalnymi owocami (z puszki), osłodzony cukrem trzcinowym, albo makaron z orzechami włoskimi i kokosem, osłodzony miodem i zmiksowanymi bananami.   

Gdzie kupić makaron ryżowy?

Makaron ryżowy TaoTao z naszego sklepu!Oferujemy w atrakcyjnej cenie!

Makaron ryżowy kupić można w każdym niemal supermarkecie, dobrze jednak zaopatrywać się w takim miejscu jak nasz sklep: tu za jednym zamachem nabyć można dodatki, które sprawią, że przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu albo sałatki będzie szybsze, niż moglibyście przypuszczać. Lubicie dobrze zjeść, ale nie przepadacie za gotowaniem? Makaron ryżowy to coś idealnego dla Was!

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl