Orientalnie: Czym charakteryzuje się kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka to zbiorcza nazwa kulinarnych zwyczajów, przepisów i smaków mieszkańców Japonii, Chin i Tajwanu oraz Indonezji, Malezji i Singapuru. Między poszczególnymi regionami kontynentu istnieją spore różnice dotyczące preferowanych przypraw i najpopularniejszych składników.

Cechami wspólnymi i charakterystycznymi dla całej kuchni azjatyckiej są natomiast: zamiłowanie do ryb i owoców morza zjadanych w towarzystwie dużej ilości warzyw, konsumowanie potraw za pomocą pałeczek (choć same pałeczki używane w poszczególnych krajach różnią się nieco wyglądem) oraz przyrządzanie większości potraw w uniwersalnym woku.

Wok to naczynie o owalnym kształcie, dzięki któremu potrawy przyrządzane są na niewielkiej ilości tłuszczu, a z podrzucaniem i mieszaniem składników (bez użycia sztućców!) poradzi sobie nawet amator. Niektóre azjatyckie potrawy przygotowywane są na głębokim tłuszczu – do woka wlewa się wówczas więcej oleju, podgrzewa go, a następnie zanurza w nim kolejne składniki. Woka można również używać do gotowania na parze – wystarczy napełnić naczynie wodą i postawić na nim specjalne bambusowe naczynie idealnie odprowadzające wodę z przygotowywanych potraw.

Dodatkiem do większości dań kuchni azjatyckiej jest ryż. Istnieją jednak wyjątki od tej zdrowej reguły – np. w kuchni pekińskiej ryż występuje sporadycznie, a jego miejsce zajmują gotowane na parze pszenne bułeczki. W Europie niesłabnącą popularnością cieszą się azjatyckie makarony ryżowe (również z ryżu brązowego) oraz znane z chińskich zupek pszenne makarony błyskawiczne. Oprócz ryb i owoców morza – główny białkowym składnikiem potraw jest kurczak (w Chinach również kaczka) oraz wołowina i wieprzowina.

Najbardziej znane i lubiane azjatyckie potrawy, które na dobre podbiły serca Europejczyków są: japońskie sushi, wietnamski kurczak w pięciu smakach: słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i ostrym, chińska zupa won-ton oraz chińskie sajgonki (dostępne w wielu regionalnych wersjach). Próbowaliście sosu sojowego lub sera tofu? Te dwa produkty również zawdzięczamy Azjatom! Ogromną zaletą potraw kuchni azjatyckiej jest krótki czas konieczny do ich przygotowania oraz swoboda wyboru wśród licznych aromatycznych przypraw.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl