Rambutan, czyli kudłaty owoc

Rambutan - owoc

Rambutan, a dokładnie: jagodzian rambutan, to roślina występująca w tropikalnych częściach Azji oraz w Malezji, Chinach i Indonezji.

To zimozielone drzewo osiągające nawet 30 metrów wysokości!

Owoce rambutanu są jadalne (bez skórki) – wewnątrz perłowobiałego, soczystego miąższu znajduje się niejadalne brązowe jądro.

Mogą być kwaśne lub słodkie w smaku (najczęściej są i kwaśne i słodkie równocześnie), najczęściej są czerwone lub czerwono-różowe (ale istnieją również odmiany dające owoce żółte i pomarańczowe), mają jajowaty kształt i średnicę do około 5 cm.

 

Charakterystyczny wygląd owoce rambutanu zawdzięczają skórce: skórzastej i pokrytej brodawkami, z których wyrastają miękkie włoski. Tym włoskom właśnie roślina zawdzięcza swoją nazwę: „rambutan” to malajskie słowo oznaczające „owłosiony”. W Wietnamie z kolei, rambutan nazywany jest „chom chom” oznaczające ni mniej, nie więcej tylko… „niechlujne włosy”. „Włoski” to również doskonały wyznacznik świeżości owocu. Najlepsze, najświeższe i dojrzałe owoce rambutanu mają kolorowe włoski (różowe, purpurowe, żółte, pomarańczowe, z wybarwionymi na zielono końcówkami), natomiast włoski owoców przejrzałych i nieświeżych będą mieć włosi przywiędnięte i sczerniałe (czernienie włosków postępuje z biegiem czasu, wraz ze stopniową utratą świeżości). Nie kupujmy owoców, które mają zielone plamki na skórce (są niedojrzałe, a cały proces dojrzewania odbywa się na drzewach!) lub skórka jest popękana (prawdopodobnie owoce zostały uszkodzone w transporcie).

Rambutan a liczi

Owoce rambutanu bywają mylone ze znacznie popularniejszymi liczi – są podobnie zbudowane: różowe, jajowate, z soczystym, białawym miąższem i ciemnobrązowym jądrem. Tym co je odróżnia jest skórka – skórka liczi jest twardsza, łamliwa i pokryta wypustkami, z których jednak nic nie wyrasta (w przeciwieństwie do „włochatych” owoców rambutanu). Oba drzewa tropikalne należą do tej samej rodziny mydleńcowatych, oba są zimozielone, ale liczi chińskie jest ponad trzykrotnie mniejsze od jagodzianu rambutanu. Swoją większą popularność liczi zawdzięcza mniejszym wymaganiom klimatycznym – jest z powodzeniem uprawiane poza Azją, m.in. na Florydzie i Hawajach, we wschodniej Australii, a także południowej Afryce i Oceanii. Świeże owoce liczi mogą być, podobnie jak rambutan, spożywane po usunięciu skórki i jądra, dodaje się je do deserów, ale również gotuje i suszy.

Rambutan rozłożony na części pierwsze

Rozłożony Rambutan

Owoce rambutanu znajdują liczne zastosowania i są spożywane w różnych postaciach. Można zjadać świeże owoce (po oderwaniu skórki i usunięciu jądra), ale również poddawać różnego rodzaju obróbce termicznej. Duszone owoce rambutanu to doskonały, egzotyczny deser. Rambutan to bogate źródło witaminy C (100 gram owoców pokrywa blisko 70% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) raz witaminy B12 (zwanej czerwoną witaminą, współodpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego). Rambutan jest jak na owoc dość kaloryczny – w 100 gramach miąższu znajduje się bowiem blisko 100 kilokalorii, około 20% stanowią cukry (głównie sacharoza), a dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu znajduje swoje zastosowanie w diecie dedykowanej cukrzykom i nadciśnieniowcom.

Niedojrzałe owoce rambutanu mają właściwości lecznicze – m.in. pozwalają łagodzić biegunkę. Pozostałe części drzewa również znajdują swoje zastosowanie: z liści rośliny można przygotować okłady pomagające uśmierzyć ból głowy i zbić gorączkę; na bazie wywaru z kory rambutanu produkuje się środek na pleśniawki; tłuste i oleiste nasiona rambutanu (można je oddzielić od miąższu gotując obrane owoce) mogą być palone i spożywane, a także użyte do produkcji mydła. Regularnie spożywany rambutan ma pozytywny wpływ na nawilżenie skóry - ze zmiksowanych liści można przygotować pastę, która nawilży (ale również odżywi!) włosy i skórę głowy. W kosmetologii znajduje zastosowanie także ekstrakt ze skórki owoców rambutanu (ma silne działa antyoksydacyjne) oraz zmiksowane pestki (pasta z nich działa rozjaśniająco na skórę, pomaga pozbyć się przebarwień).

Zastosowanie rambutanu

Jak jeść rambutan? Jak już wspomniano wyżej – świeży i surowy rambutan ma pyszny, orzeźwiający smak (podobny jest nieco do winogron, śliwek i liczi), łatwo oddzielić go od skórki, ale nieco trudniej wydobyć z niego pestkę (podobnie jak w niektórych rodzajach polskich śliwek). Z dodatkiem rambutanu można przygotować oryginalne przetwory – przede wszystkim marmolady i dżemy. Zarówno świeże owoce, jak i te w syropie (do kupienia w puszkach) sprawdzą się w roli dodatków do deserów (m.in. sałatek owocowych lub lodów), pozwolą skomponować wyśmienite smoothies i koktajle, a także urozmaicą smak przyrządzanych na słodko mięs: drobiu i wieprzowiny.
Oto trzy inspirujące pomysły na wykorzystanie rambutanu w naszej kuchni:

  • Sorbet z rambutanu na sałatce z melona. Brzmi pysznie? I tak właśnie smakuje! Sorbet z rambutanu przygotowuje się bazując na rambutanie z puszki. Potrzebne nam będą: puszka rambutanu, dwie limonki oraz kilka listków mięty. Skórkę limonek należy zetrzeć, a z miąższu wycisnąć sok. Syrop z puszki zagotowujemy z sokiem z limonki, owoce rambutanu miksujemy, a następnie łączymy jedno i drugie. Po wystygnięciu masę należy odcedzić i zamrażać jak każdy sorbet (rozbijając widelcem tworzące się podczas zamarzania kryształki). Gotowy sorbet można podać na sałatce melona, którą przygotujemy wydrążając łyżką do lodów miąższ - najlepiej z dwóch, kolorowych rodzajów melona. Melonowe kulki przekładamy do pucharków, obsypujemy startą skórką pomarańczy i limonki, skrapiamy delikatnie sokiem z obydwu cytrusów i osładzamy niewielką ilością miodu. Na to nakładamy 2-3 gałki sorbetu z rambutanu. Ten deser naprawdę robi wrażenie!
  • Sałatka owocowo-warzywna w tajskim stylu. Taką oryginalną i efektowną sałatkę przygotujemy nie mieszając poszczególnych składników, ale układając je w dużej, szklanej misce (lub małych szklanych pucharkach) warstwami. Najważniejsze to wybrać takie owoce i warzywa, które będą się ze sobą świetnie komponować. Od czego zacząć? Najlepiej od liści sałaty rzymskiej, na której ułożymy kolejne warstwy z: zielonego ogórka, czerwonej cebulki i pomidora, ananasa, zielonego jabłka, mango, rambutanu, fasoli mung (jedyny składnik, który trzeba wcześniej obgotować!). Sałatkę można ozdobić posiekanym szczypiorkiem i doprawić sosem przygotowanym na bazie śmietanki kokosowej z niewielką ilością cukru, sosu chili, sosu rybnego i soku z limonki. Zdrowo, sycąco i pysznie!
  • Drób na słodko. Kurczaka na słodko można przygotować zarówno dusząc w rondlu mięso w towarzystwie słodkich owoców (np. gruszek, mango, rambutanu i rodzynek) lub piekąc w piekarniku całego kurczaka ze słodkim nadzieniem. Duszony drób jest ekspresowy w przygotowaniu, delikatny w smaku i świetnie komponuje się m.in. z ryżem lub ryżowym makaronem. Warto eksperymentować łącząc różne owoce i warzywa, za każdym razem uzyskując nieco inny, oryginalny smak.

Gdzie kupić rambutan?

Świeży rambutan rzadko pojawia się w zwykłych sklepach, czasami gości na półkach dobrze zaopatrzonych delikatesów. Może być sprzedawany w pudełkach lub woreczkach (pojedyncze sztuki), albo w kiściach (rambutany rosną w dużych klasterach i albo ścina się całe kiści, albo pojedyncze sztuki – w zależności od stopnia dojrzałości poszczególnych owoców). Zdecydowanie łatwiej kupić rambutan w syropie, dostępny w puszkach o różnej pojemności.

Rambutan TaoTao SyropW naszym sklepie znajdą Państwo Rambutan w syropie, w dużej, ponad 500 gramowej puszce, w atrakcyjnej cenie.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl