Wszystko o sosie rybnym

Od kilku lat niezmiennie wzrasta zainteresowanie Polaków kuchnią azjatycką. Po okresie fascynacji kurczakiem w pięciu smakach, obecnie przeżywamy sushi-boom – sushi dostępne jest w coraz większej ilości restauracji i sklepów, a Polacy coraz częściej przygotowują je również samodzielnie we własnych domach. Kuchnia azjatycka to kuchnia dla prawdziwych koneserów, miłośników wyrazistych i oryginalnych smaków. Jej nieodłącznym elementem są orientalne przyprawy, w tym… sosy!

Najpopularniejszy sos sojowy sprzedaje się wyśmienicie przede wszystkim za sprawą swojej oryginalności – nadaje się do niemal każdego rodzaju potraw, wydobywa głębie smaków i podkreśla charakter dania. A co z sosem rybnym i sosem teriyaki? Sos rybny i sos teriyaki są, obok sosu sojowego, najczęściej używanymi dodatkami w kuchni azjatyckiej.

Dzisiaj przyglądamy się temu pierwszemu. Jaki skład ma sos rybny? W jakich przepisach kulinarnych sos rybny znajdzie swoje zastosowanie, z czym i jak można go łączyć? Gdzie kupić sos ryby wysokiej jakości? Postaramy się przybliżyć nieco temat.

Sos rybny – z ryb, do ryb i nie tylko

Sos rybny to przyprawa, której w kuchni azjatyckiej używa się do wzmacniania smaku potraw (również zamiast soli) oraz marynowania mięs. Nazwa może sugerować, że sos dobrze smakuje wyłącznie z rybami, ale to tylko pozory – sprawdza się idealnie również jako dodatek do mięs (przede wszystkim drobiu i wieprzowiny) oraz owoców morza. Pogłębia smak zup i makaronów, jest świetną bazą różnego rodzaju dipów. Oryginalny sos rybny przygotowywany jest ze sfermentowanych ryb i solanki (czyli wody z solą). Najwyższej jakości sosy zrobione są z kilku gatunków ryb – surowe ryby umieszcza się w beczkach, zasypuje solą i pozostawia na dłuższy czas. W wyniku naturalnych procesów fermentacji (beczki stoją na słońcu) – surowe ryby zmieniają się w płynny ekstrakt, który następnie się klaruje i rozlewa do butelek.

Zapach i smak oryginalnego sosu rybnego jest bardzo intensywny i trzeba umiejętnie doprawiać nim jedzenie, by po prostu nie przesadzić – ważny jest umiar (by uzyskać smaczny efekt wystarczy dodać niewielką ilość sosu np. do duszącej się ryby, czy smażących się krewetek). Warto również wiedzieć, że sosu rybnego nie powinno się wylewać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz lub naczynie – spotęgujemy w ten sposób aromat i smak czyniąc potrawę niesmaczną. Historia sosów rybnych sięga czasów starożytnego Rzymu. Sos rybny zbliżony do tego współcześnie stosowanego w kuchni azjatyckiej został wynaleziony ponad 2 tysiące lat temu w Chinach. Obecnie sosy rybne przygotowywane są nie tylko z surowych ryb, ale również z ryb suszonych (całych lub tylko poszczególnych części) oraz wzbogacane różnymi ziołami i przyprawami – po takie właśnie sosy chętniej sięgają Europejczycy.

Sos rybny – zastosowanie i przepisy

Z sosem rybnym jest tak, że albo go pokochasz, albo… otworzysz, powąchasz i nigdy więcej po niego nie sięgniesz. Wielbicielom kuchni azjatyckiej zaleca się to pierwsze podejście, czyli pokochanie sosu rybnego – nawet jeśli nie będzie to miłość od pierwszego powąchania. Sos rybny ma intensywny zapach i smak, a jego stosowania w kuchni po prostu trzeba się nauczyć – metodą prób i błędów.

Sos rybny doskonale sprawdza się w potrawach przygotowywanych metodą stir fry, charakterystyczną dla kuchni dalekowschodniej. Polega ona na smażeniu dania w woku – szybko i na dużym ogniu. Najczęstszymi składnikami wokowych przepisów są: makarony, wołowina, kurczak lub owoce morza oraz różne warzywa (raczej twarde i chrupiące niż te miękkie). Charakterystyczne dla dań z woka jest krojenie wszystkich twardych półproduktów (m.in. wołowiny i warzyw) w cienkie i długie paseczki, które skrapia się wybranymi sosami (np. sosem rybnym!) i doprawia ulubionymi przyprawami (sos rybny doskonale komponuje się z czosnkiem, imbirem i chili). Na bazie sosu rybnego można również przygotować aromatyczny dressing do różnego rodzaju sałatek – wystarczy połączyć go z: wodą, sokiem z limonki i np. kawałkami chili. Europejczycy doceniają sos rybny za jego właściwości zmiękczające mięso – marynaty do mięs z dodatkiem sosu rybnego sprawiają, że drób i wołowina miękną… w oka mgnieniu, są kruche i soczyste.

Mamy sos rybny, ale nie mamy pomysłu jak go wykorzystać? Oto trzy inspiracje kulinarne:

  • Orientalny rosół z łososiem i makaronem. Rosół to zupa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Możemy zaskoczyć rodzinę i przyjaciół podając rosół w zupełnie nowej odsłonie. Bulion z tradycyjnej kaczki lub kury doprawiamy sosem sojowym, plasterkami imbiru i papryczką chili – po połączeniu się smaków możemy go odcedzić. Następnie do bulionu dodajemy oskórowanego, pozbawionego ości i pokrojonego na kawałki łososia i doprawiamy zupę: posiekanym szczypiorkiem, uprażonym sezamem oraz sosem rybnym (oto i on!) – po dodaniu ryby zupę gotujemy na wolnym ogniu tylko kilka minut (żeby łosoś się nie rozgotował i nie rozpadł). Do orientalnego rosołu pasuje oczywiście orientalny makaron, najlepiej ryżowy.
  • Kurczak curry z ryżem i warzywami. Na rozgrzany olej (w woku lub na patelni) wrzucamy kolejno: pastę curry, czosnek i kawałki kurczaka. Następnie dorzucamy: cebulę i czerwoną paprykę oraz lekko podgotowaną zieloną fasolkę. Całość podlewamy mlekiem kokosowym i doprawiamy do smaku cukrem i sosem rybnym. Z daniem świetnie komponuje się ryż jaśminowy, ale możemy również zaserwować zwykły ryż biały.
  • Cukinia faszerowana krewetkami. Dużą cukinię przekrajamy wzdłuż na pół, nacinamy w kratę środek, posypujemy solą i pieprzem oraz oblewamy oliwą, a następnie - zapiekamy w piekarniku (około pół godziny). W międzyczasie przygotowujemy krewetki, kroimy je na kawałki i mieszamy z sosem rybnym, doprawiamy: czosnkiem, imbirem, cukrem i skórką z limonki. Na patelni obsmażamy pomidory (pokrojone w ćwiartki, bez skórki) i papryczki, następnie dodajemy krewetki oraz wydrążony środek cukinii. Gotowym farszem wypełniamy cukinię, posypujemy posiekanymi orzeszkami (nerkowca lub ziemnymi) i zapiekamy przez około 15 minut.

Więcej kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem orientalnych produktów znajdziecie na naszym nowym portalu kulinarnym www.taotao.pl

Gdzie kupić sos rybny i jaka jest jego cena??

Sos Rybny TaoTao

Teraz sos rybny w specjalnej promocyjnej cenie – tylko 6,99zł

Sosy to szybki sposób na przyprawienie dania i uzyskanie świetnego, orientalnego smaku. W sklepach stacjonarnych oferta azjatyckich półproduktów, produktów i dodatków stale się poszerza, jednak bywa ograniczona w zależności od miasta i sklepów. Szeroką gamę sosów, makaronów, marynat do mięs, gotowych dań oraz przekąsek, marynowanych warzyw i owoców czy produktów do przygotowania sushi znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Harmoniasmakow.pl to platforma internetowa, dzięki której nie tylko spokojnie zrobimy zakupy, zapoznając się ze wszystkimi informacjami na temat wybranych produktów, ale również poszerzymy swoją wiedzę na temat kultury kulinarnej krajów azjatyckich

W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór sosów, również dla osób mających szczególne wymagania dietetyczne. Klasyczne sosy sojowe, sosy sojowe o obniżonej zawartości soli, sosy bezglutenowe, sosy rybne oraz różne warianty smakowe (np. grzybowy, imbirowy, chili itd.) – wszystkie sosy dostępne są w przedziale cenowym od około 6 zł do około 20 zł (w zależności od pojemności oraz rodzaju sosu).

 

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl