Sos sojowy – smaki, aromaty kuchni orientalnej

Choć pojęcie „turystyka kulinarna” wciąż wymyka się oficjalnym definicjom, to każdy z nas intuicyjnie czuje… jego smak. Turystyka kulinarna (culinary tourism) to podróżowanie w celu poznawania, wielowymiarowego doświadczania i próbowania jedzenia charakterystycznego dla danego kraju bądź regionu. Szukając w Internecie informacji i inspiracji możemy zetknąć się również z określeniami: turystyka gastronomiczna (gastronomic tourism), turystyka kuchni narodowej (cuisine tourism), czy turystyka żywności i wina (food and wine tourism). Turystyka kulinarna może być celem samym w sobie lub stanowić jeden z kilku elementów wojaży.

Ramen - przykład kuchni azjatyckiej

Każdy kraj posiada własną kulturę kulinarną, charakterystyczne smaki i oryginalne potrawy, sposób ich podawania i zasady dotyczące spożywania posiłków. Ciekawym doświadczeniem staje się więc poznawanie różnych zakątków świata również od ich kulinarnej strony. Niezależnie od indywidualnych preferencji smakowych, w każdej niemal kuchni narodowej bądź regionalnej - można znaleźć coś dla siebie, jeśli nie wśród dań głównych, to choćby w przystawkach lub deserach. Niektóre oryginalne dania są na tyle uniwersalne, że przekraczają granice swoich krajów i podbijają kubki smakowe mieszkańców całego świata.

Obecnie w większości polskich miast bez problemy zjemy pyszną włoską pizzę, czy wyśmienitego tureckiego kebaba. Zadomowiły się u nas również aromatyczne i kolorowe dania kuchni azjatyckiej, a także cieszące się większą popularnością japońskie sushi. Doceniamy jednak nie tylko całe dania, ale także ich poszczególne elementy, a bazie których komponujemy później własne wersje dań. Niesłabnącą popularnością cieszą się w naszym kraju głównie sosy i makarony, ale szeroka gama i łatwa dostępność sprawia, że coraz chętniej sięgamy także po orientalne przyprawy, warzywa i owoce. 

Z czego słynie azjatycka kuchnia?

Mówiąc o kuchni azjatyckiej mamy na myśli przede wszystkim: Japonię, Chiny, Tajlandię, i Indonezję, a także Malezję i Singapur. I choć kulinaria tych krajów różnią się między sobą – posiadają pewne charakterystyczne cechy wspólne. Ich podstawę w większości stanowią ryż, różnego typu makarony ryżowe, sos sojowy, ryby i owoce morza. Nasiona soji

Kuchnia azjatycka to przede wszystkim wyraziste smaki i aromaty, za którymi stoją oryginalne dodatki i wyjątkowe przyprawy. Większość z nas zna smak curry, chili, kolendry, kurkumy czy imbiru, ale niewiele osób wie, że swój wyjątkowy smak potrawy azjatyckie zawdzięczają przede wszystkim odpowiedniemu łączeniu różnych przypraw oraz dodatkom. Amatorzy gotowania posiłków mogą wzbogacić swoją kuchnię wybierając spośród orientalnych dodatków dostępnych w naszym sklepie, np. warzyw w specjalnych zalewach: bazylia i chilli, zielona i czerwona papryka a także kolby kukurydzy a także, gotowych past (np. zielona lub czerwona pasta curry) oraz wypróbować niezwykłych owoców (np., liczi, mango lub rambutan – dostępne w puszkach).

Miłośnicy kuchni wegetariańskiej docenią zapewne walory smakowe grzybów mun oraz nowość makaron Konjac pochodzący z niezwykłej rośliny o wyjątkowych pro-zdrowotnych właściwościach. Niezastąpionym dodatkiem, nadającym charakteru azjatyckim daniom są bez wątpienia sosy, w tym ten najczęściej stosowany i najchętniej kupowany – sos sojowy. Sos sojowy może być zarówno składnikiem dania, jak i dodatkiem podkreślającym smak, np. japońskiego sushi czy popularnych polskich zup: pomidorowej i ogórkowej. Dzięki tak szerokiemu zastosowaniu sos sojowy jest coraz częściej używany nie tylko do dań kuchni azjatyckiej ale również do dań polskich, włoskich czy węgierskich i zaaklimatyzował się wśród naszych rodzimych przypraw.

Czym tak naprawdę jest sos sojowy, do czego i jak go używamy? No i gdzie go kupujemy?

Sos sojowy dla każdego

Sos sojowy ma postać raczej rzadkiego płynu o brązowej barwie. Ta oryginalna przyprawa uzyskiwana jest w długim, rozłożonym w czasie, procesie. Tradycyjny sos sojowy produkuje się wyłącznie z trzech składników: soi, pszenicy (lub jęczmienia) i solanki (czyli wody z sola zgodnie z tradycyjną recepturą.)

Najpierw soja jest moczona, a potem gotowana, natomiast ziarna pszenicy są prażone w wysokich temperaturach. Następnie do soi i pszenicy dodawane są zarodniki wytwarzające pleśń (najczęściej Aspergillus) oraz kultury bakterii (np. mlekowych – będą przekształcały cukry w kwas mlekowy). Tak połączone produkty odstawia się na kilka dni, dbając o optymalne warunki do rozwoju pleśni. Do powstałej po tym czasie pasty dodaje się solankę i rozpoczyna się proces warzenia, czyli po prostu fermentacji – może on trwać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Po zakończeniu procesu fermentacji masa (nazywana moromi) jest wyciskana przez specjalne tkaniny – w ten sposób uzyskujemy surowy sos sojowy, który należy jeszcze poddać pasteryzacji (podgrzewa się go do temperatur, w której giną pozostałości po mikroorganizmach użytych podczas fermentacji).

Czemu sos sojowy zawdzięcza swoją międzynarodową karierę? Przede wszystkim temu, że zawierając naturalne glutaminiany - raczy nas zdrowym smakiem umami, czyli tym piątym, najtrudniejszym do określenia i uchwycenia smakiem. Ponadto sos sojowy podkreśla i wydobywa pozostałe cztery smaki: gorzki, słodki, słony i kwaśny. Pierwszy warzony sos sojowy, bardzo podobny do tego współczesnego, powstał w XVII wieku i już w XVIII wieku był eksportowany do Europy. Obecnie co roku wytwarza się i sprzedaje setki milionów litrów tego niezwykłego, brązowego płynu.

Sos sojowy używany jest do doprawiania przypraw: gotowanych, smażonych i pieczonych, ale również do przygotowywania sosów i marynat. Doprawia się nim zarówno mięsa, ryby i owoce morza, jak i warzywa. Można też sos sojowy podać w niewielkiej miseczce i po prostu maczać w nim przekąski – ciężko wyobrazić sobie bez niego sushi, nigiri, maki lub saskimi.

Gdzie kupić sos sojowy?

Sos sojowy TaoTao

Wysokiej jakości sosy sojowe znajdziemy w coraz większej ilości sklepów. Miłośnicy tych wyjątkowych smaków chętnie poszukują produktów również w sklepach internetowych. W których mogą spokojnie zapoznać się z ofertą, znaleźć wiele interesujących informacji o właściwościach i zastosowaniu produktów czy ciekawych przepisach. Zakupy online to również świetna okazja dla osób pozostających na różnego rodzaju dietach, np. bezglutenowej, czy bezlaktozowej

W ofercie sklepu harmoniasmakow.pl oprócz standardowych wersji sosu sojowego znajdą oni dedykowaną osobom z nietolerancją glutenu - bezglutenową oraz – wersję o obniżonej zawartości soli, dla wszystkich dbających nie tylko o dobrą formę ale i o zdrowe serce.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl