Sos teriyaki – orientalny smak i oryginalne przepisy

Stale rosnące zainteresowanie Polaków kuchnią azjatycką sprawia, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów, dzięki którym możemy przygotowywać dalekowschodnie dania. Nie da się eksperymentować w kuchni bez przypraw, a kuchnia azjatycka słynie z wyrazistych i oryginalnych smaków, które zawdzięcza właśnie przyprawom oraz… sosom! Najbardziej znany jest oczywiście sos sojowy. Drugim sosem, po który najczęściej sięgają Azjaci jest sos teriyaki. Jaki skład ma sos teriyaki? Czy można go przygotować samemu i w jakich przepisach znajdzie zastosowanie? Oto garść informacji na temat sosu teriyaki.

Sos Teryiaki ryż

 

Sos teriyaki – czym jest i z czym się go je?

Nazwa teriyaki odnosi się do japońskiego sposobu gotowania, która polega na pieczeniu bądź grillowaniu mięs i ryb w specjalnej marynacie, która pięknie błyszczy (czasownik „teru” oznacza „błyszczeć”) na potrawach. Rolę tej marynaty pełni właśnie sos teriyaki. W Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych przyjął się azjatycki zwyczaj podlewania tą orientalną glazurą właśnie mięs pieczonych – dzięki temu skórka mięsa staje się chrupiąca i ma ostrzejszy smak. Z kolei w Polsce, sos teriyaki zyskał uznanie wśród miłośników grillowania – wykorzystuje się go jako marynatę do mięs, które następnie z przyjemnością grillujemy na świeżym powietrzu.

Sos teriyaki ma bardzo oryginalny smak, pasuje więc zarówno do mięs i ryb, ale również do innych potraw, m.in. do cieszącego się coraz większą popularnością, sushi (wówczas traktowany jest jako przyprawa lub dip). Sos teriyaki przygotowuje się na bazie sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter.

Osobiste wariacje na temat sosu teriyaki

W odróżnieniu od sosu sojowego i sosu rybnego – sos teriyaki możemy zrobić sami w domu. Jego przygotowanie jest łatwe, szybkie i… smaczne. Sos teriyaki to chyba jedyny sos, który przygotowany własnoręcznie nie będzie gorszy od tego oryginalnego! Czego będziemy potrzebowali? Wystarczą trzy podstawowe składniki: sos sojowy, miód i imbir, które łączy się ze sobą w odpowiednich proporcjach (najczęściej do 1 szklanki sosu sojowego dodaje się 1 łyżeczkę imbiru i 4 łyżeczki miodu), a następnie delikatnie podgotowuje (do sosu można dodać wodę, aby osiągnąć pożądaną gęstość). Z gotowym własnym sosem teriyaki warto nieco poeksperymentować i stworzyć coś oryginalnego. Oto nasze propozycje na dwie wersje, które nadają się do różnych dań:

  • Jak zrobić rzadszy sos teriyaki, który wyśmienicie będzie komponował się z sushi i tofu oraz doskonale sprawdzi się jako orientalna marynata do drobiu oraz orientalna przyprawa do dań z makaronem? Oto prosty przepis. Potrzebujemy: sos sojowy (4 łyżki), syrop klonowy (3 łyżki), ocet ryżowy (3 łyżki), olej sezamowy (1 łyżeczka) oraz czosnek (2 ząbki) i korzeń imbiru (kawałek wielkości mniej więcej dwóch ząbków czosnku). Najpierw mieszamy wszystkie składniki płynne, a następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir. Jeżeli lubimy ostre smaki – możemy wzbogacić smak sosu pokruszonymi papryczkami chili. I gotowe!
  • Druga wersja, przepis na gęsty sos teriyaki idealnie sprawdzający się w roli dipu i glazury, pozwalający orientalnie wykończyć potrawę i oryginalnie ją udekorować. Oto, co będzie nam potrzebne: sos sojowy (60 ml), cukier brązowy (50 g), woda (30 ml), alkohol (opcjonalnie! 25 ml mirinu, sake lub białego wina), mielony imbir (szczypta), mielony czosnek (ćwierć łyżeczki, ocet ryżowy (ćwierć łyżki stołowej), mąka kukurydziana (pół łyżki stołowej). Sos przygotowujemy w rondelku: najpierw łączymy mąkę kukurydzianą z wodą (tak, by nie było grudek), następnie dodajemy wszystkie płynne składniki oraz sypkie przyprawy. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Wystudzony sos możemy przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Teraz pozostaje już tylko wybrać mięso i doprawiać.

Do sosów teriyaki własnej produkcji można również dodawać inne przyprawy takie jak cynamon, anyż i kminek. Dzięki nim uzyskamy ekstremalnie oryginalne smaki, które ciężko będzie porównać do jakichkolwiek znanych nam dodatków i podwójnie zachwycimy naszych gości czy domowników.

Gotowe sosy teriyaki czekają w dobrze zaopatrzonych sklepach na terenie całego kraju oraz w naszym sklepie internetowym
 w specjalnej promocji butelkę tego pysznego sosu można kupić już od 6,99zł!

 

Teriyaki w kuchni fusion

Skoro wiemy już jak zrobić oryginalny sos teriyaki i gdzie go kupić – dowiedzmy się jak oryginalnie go zastosować. Tutaj z pomocą przychodzi nam koncepcja kuchni fusion (jej korzenie sięgają XIX-wiecznej, multikulturowej Ameryki), czyli łączenia tradycyjnych przepisów z różnych zakątków świata w taki sposób, by tworzyć awangardowe dania. Kuchnia fusion to nowatorskie, pięknie podane potrawy powstające często w wyniku wielu prób i błędów, które są niejako wpisane w tę koncepcję gotowania. Jak się ma do tego sos teriyaki? Warto wyjść poza bezpieczne ramy azjatyckich potraw i spróbować sosu teriyaki w towarzystwie… pierogów ruskich, kopytek lub pyz. Wyjątkowy, często zaskakujący smak to to, co w kuchni fusion najcenniejsze.

Więcej inspiracji znajdziecie w naszym serwisie www.taotao.pl – zapraszamy do lektury i zakupów

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl