Przepis: tradycyjna japońska zupa Miso-shiru

Miso-shiru - tradycyjna japońska zupa, niezwykle popularna w krajach azjatyckich.

Sporządzana jest na bazie dashi z dodatkiem pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań.

Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby.

 

 

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

1 saszetka bulionu dashi (lub 500 ml bulionu warzywnego)

2 łyżki jasnej pasty miso

2 garści wodorostów wakame

2 garści kolendry

2 garści posiekanej dymki

2 ząbki czosnku

½ opakowania Makaronu ryżowego z tapioką TaoTao

 

Makaron zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem przez 5 minut, po czym go odcedzamy.

Podgrzewamy bulion lub zalewamy dashi gorącą wodą. Gorącą wodą zalewamy również wodorosty wakame w oddzielnej miseczce. Kiedy napęcznieją, odcedzamy je i kroimy w mniejsze kawałki.

Do bulionu dodajemy pastę miso, dokładnie ją rozpuszczamy. Wciskamy ząbek czosnku i dorzucamy makaron, wodorosty, dymkę i kolendrę. Możemy doprawić do smaku sosem sojowym.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl