Sos chilii

Sos chilli

Niezastąpiony w kuchni każdego wielbiciela pikantnych smaków! Wystarczy odrobina, by w potrawach pobrzmiewała egotyczna nuta dalekiego Orientu.


Rodzajów ostrego sosu jest bardzo wiele, ale łączy je jedno – spora zawartość papryczki chili. Jednak nawet smakosze o nieco delikatniejszym podniebieniu nie muszą rezygnować z tego przysmaku – sos chili występuje bowiem w pełnej gamie nie tylko smaków, ale i ostrości.

 

Skąd się wziął?
Źródła głoszą, że swą kolebkę pikantny sos ma w Meksyku, gdzie do dziś stanowi niezwykle istotny element dziedzictwa kulinarnego. Kiedy natomiast papryka dotarła na kontynent azjatycki, w ostrym smaku chili rozsmakowały się również kraje Azji Południowo-Wschodniej, które obecnie słyną z produkcji charakterystycznych, czerwono-bursztynowych sosów.

 

Składniki
Zdrowotne i dietetyczne właściwości ostrych papryczek są znane nie od dziś. Dość wspomnieć o ich dobroczynnym wpływie na układ krwionośny i pokarmowy. Dodatkowo kapsaicyna zawarta w każdym małym strąku to naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Więc nic, tylko jeść!


Ocet, cukier i sól, które tworzą fazę płynną azjatyckiej wersji sosu, a zarazem stanowią jego konstytutywne  składniki, są naturalnymi konserwantami, dlatego chili zatopiona w takiej miksturze nie traci swoich tak bardzo pożądanych cech, a jedynie zyskuje na aromacie i trwałości.

 

 

Sos chilli w kuchnisoschilli
Sos chili, mimo że wielu zapewne tradycyjnie kojarzy się z daniami kuchni chińskiej i wietnamskiej, ma jednak wszechstronne zastosowanie i świetnie sprawdza się również jako dodatek urozmaicający codzienne eksperymenty kulinarne. Idealnie spisuje się w towarzystwie pieczonych mięs, warzyw, ryb, szaszłyków, sałatek, makaronów, kanapek, pizzy, potraw z grilla, a nawet dań typu fast food- wystarczy odrobina, by nadać naszej strawie świeży, niebanalny smak. Zastosujcie go jako dip do nachosów lub chipsów a nawet dodatek do serów, zwłaszcza pleśniowych – wtedy poznacie pełnię jego możliwości/walorów.

 

 

Zakupy

TaoTao oferuje cały wachlarz sosów chili z dodatkami, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Oprócz klasyków – słodkiego i słodko-pikantnego sosu chili, spróbujcie innych wariantów: czarnego, z ananasem, z cytryną, z limonką i kolendrą oraz czosnkowego sosu chili i sosu pomidorowego z chili. Po otwarciu sosy przechowujcie w lodówce, by zachować ich świeżość oraz aromat. I nie bójcie się popuścić wodzy fantazji, bo pasują one niemal do wszystkiego!

Wybierz ulubiony sos z oferty TaoTao

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl