Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi występują na słodko, na słono, kolorowe, z mięsem i warzywami. Od lat istnieje mnóstwo wersji jak zamienić trochę mąki i wody w pyszne danie. W naszej kuchni fusion dzisiaj zaskakująca odsłona. Pierogi pojawią się w towarzystwie kaszy jaglanejsosu teriyaki i papryczek chilli. Zapraszamy do kulinarnego eksperymentu.

czytaj całość »
Rambutan, czyli kudłaty owoc

Rambutan, a dokładnie: jagodzian rambutan, to egzotyczna roślina występująca w tropikalnych częściach Azji oraz w Malezji, Chinach i Indonezji. Wspaniale sprawdza się w przetworach: dżemach i musach i oczywiście jako pyszny dodatek do deserów i koktajli. W połączeniu z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi może stanowić świetną alternatywę dla kanapek na drugie śniadanie!

czytaj całość »
Przepis: Schabowy inaczej

Jak tradycyjny polski kotlet zamienić w pyszne danie z nutką orientu! Prosto i szybko! Wystarczy wymienić kilka tradycyjnych składników na ulubione orientalne sosy: sos sojowy i sos czosnkowy, zamarynować, a na koniec dodać krakersy zamiast bułki tartej. Gotowe!

czytaj całość »
Wasabi - chrzan japoński

Wasabi nazywane jest japońskim chrzanem z dwóch powodów: jest ostre i zrobione z korzenia rośliny. Na tym podobieństwa się kończą, bo wasabi tak naprawdę nie jest chrzanem. Wasabia japońska (Eutrema japonica) to zielona roślina z gatunku kapustowatych, uprawiana przede wszystkim w Japonii, ale również w Korei i Tajwanie. W sztuce kulinarnej zastosowanie znajduje korzeń tej masywnej byliny. 

czytaj całość »
Przepis: Orientalna sałatka z cukinii

Orientalna sałatka z marynowaną grillowaną cukinią i marchewką. 

Lekka, letnia, warzywna, kolorowa propozycja jak połączyć smaki świata. Orientalny akcent wśród polskich warzyw. Idealna para na wakacje.

 

 

czytaj całość »
Przepis: Pikantna fasolka

Tradycyjny hit lata fasolka - żółta, zielona, ulubiona. A żeby urozmaicić i dodać trochę pikanterii - fasolka w nowej odsłonie. Wyjątkowo pikantna.

czytaj całość »
Sos chilii

Niezastąpiony w kuchni każdego wielbiciela pikantnych smaków! Wystarczy odrobina, by w potrawach pobrzmiewała egotyczna nuta dalekiego Orientu.

Rodzajów ostrego sosu jest bardzo wiele, ale łączy je jedno – spora zawartość papryczki chili. Jednak nawet smakosze o nieco delikatniejszym podniebieniu nie muszą rezygnować z tego przysmaku – sos chili występuje bowiem w pełnej gamie nie tylko smaków, ale i ostrości.

czytaj całość »
Wszystko o sosie rybnym

Od kilku lat niezmiennie wzrasta zainteresowanie Polaków kuchnią azjatycką. Po okresie fascynacji kurczakiem w pięciu smakach, obecnie przeżywamy sushi-boom – sushi dostępne jest w coraz większej ilości restauracji i sklepów, a Polacy coraz częściej przygotowują je również samodzielnie we własnych domach.

czytaj całość »
Sos sojowy – smaki, aromaty kuchni orientalnej

Choć pojęcie „turystyka kulinarna” wciąż wymyka się oficjalnym definicjom, to każdy z nas intuicyjnie czuje… jego smak. Turystyka kulinarna (culinary tourism) to podróżowanie w celu poznawania, wielowymiarowego doświadczania i próbowania jedzenia charakterystycznego dla danego kraju bądź regionu

czytaj całość »
Opis i właściwości Makaronu ryżowego

Makaron ryżowy (po angielsku rice noodles) powstaje z mąki ryżowej zarówno z ryżu białego jak i brązowego. Drugi i... ostatni składnik to woda. Charakterystyczne półprzezroczyste wstążki lub nitki nie zawierają glutenu ani cholesterolu. Makaron ryżowy to tradycyjny produkt kuchni chińskiej i wietnamskiej. Jada się go na co dzień, ale także podczas rozlicznych świątecznych okazji. Jeden z przesądów głosi, że długaśnych makaronowych nitek (mogą meć nawet metr długości!) nie wolno łamać, bo może to przynieść pecha.

czytaj całość »
Grzyby mun czyli opis, zastosowanie oraz właściwości

Grzyby mun (nazwa łacińska: Auricularia polytricha) kształtem przypominają... ucho i dlatego zwane "uchem bzowym". Rosną na pniach czarnego bzu, wierzby, akacji i buku. Nie, nie w najbliższej okolicy - głównie w Azji Wschodniej. Pierwsze informacje o grzybach uszakowatych znajdujemy już w III w. p. n.e. i już wtedy ludzie mieli zwyczaj je suszyć. Z Chin grzyby mun przywędrowały w XVII wieku do Europy. Chińska medycyna ludowa przypisuje im wiele właściwości prozdrowotnych.

czytaj całość »
Przepis: tradycyjna japońska zupa Miso-shiru

Miso-shiru - tradycyjna japońska zupa, niezwykle popularna w krajach azjatyckich.

Sporządzana jest na bazie dashi z dodatkiem pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań.

Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby.

 

czytaj całość »
Przepis: Kurczak w złotej skorupce

Pałeczki z kurczaka to dobrze znany i prosty sposób na szybki obiad przy minimalnym wysiłku.

Jeżeli nie dysponujesz ogromnym zapasem czasu na przygotowanie wyszukanych rarytasów, nie ma się nad czym dłużej  zastanawiać. Złota panierka kurczaka zawsze zrobi wrażenie na uczestniku organizowanej przez Ciebie imprezy!

 

 

 

 

czytaj całość »
Orientalnie: Czym charakteryzuje się kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka to zbiorcza nazwa kulinarnych zwyczajów, przepisów i smaków mieszkańców Japonii, Chin i Tajwanu oraz Indonezji, Malezji i Singapuru. Między poszczególnymi regionami kontynentu istnieją spore różnice dotyczące preferowanych przypraw i najpopularniejszych składników.

Cechami wspólnymi i charakterystycznymi dla całej kuchni azjatyckiej są natomiast: zamiłowanie do ryb i owoców morza zjadanych w towarzystwie dużej ilości warzyw, konsumowanie potraw za pomocą pałeczek (choć same pałeczki używane w poszczególnych krajach różnią się nieco wyglądem) oraz przyrządzanie większości potraw w uniwersalnym woku.

czytaj całość »
do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl