Jak zrobić sajgonki?

Jak zrobić domowe sajgonki?

Sajgonki to typowo wietnamski przysmak, który cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Produkty do ich wykonania są znacznie łatwiej dostępne niż kilka lat temu, więc nie trzeba się zbytnio wysilić, aby je znaleźć. Można przygotować je na wiele sposób, do farszu dodając składniki, które najbardziej lubimy. Gwarantujemy, że zasmakują one zarówno fanom mięsa, ale również wegetarianom czy weganom. Sposób przygotowania domowych sajgonek, wbrew pozorom, jest bardzo szybki i prosty.

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego TaoTao
  • 200 g drobno zmielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 200 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 50 g grzybów mun TaoTao
  • 1 większa marchewka starta na tarce o średnich oczkach
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos do sajgonek TaoTao

Farsz na sajgonki można przygotować z podsmażonego wcześniej mięsa. Zwija się je jednak później nieco trudniej, ze względu na to, że po usmażeniu farsz nie jest zwarty. Drugą opcją jest wykorzystanie surowego mięsa i surowych warzyw. W taki sposób przygotowywane są oryginalne sajgonki, które możemy skosztować w wietnamskich restauracjach. Wymagają one jednak dłuższego smażenia na głębokim tłuszczu. 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę, czosnek i smażyć przez minutę. Do warzyw dodać mięso i smażyć przez kolejne trzy minuty.
  • Do farszu wlać sos sojowy i podsmażać jeszcze przez pół minuty. Odstawić z ognia, przełożyć do dużego naczynia, dodać szczypiorek i zostawić do wystygnięcia.
  • Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, przykryć i odcedzić po 5 minutach. Do makaronu dodać wcześniej ugotowane i posiekane grzyby mun (około 5 minut w gorącej wodzie).
  • Połączyć makaron z wcześniej przygotowanym farszem.
  • Zamoczyć po jednym arkuszu papieru ryżowego w ciepłej wodzie i rozłożyć na desce kuchennej. Na każdy z nich nałożyć po łyżce farszu i szczelnie zwinąć papier ryżowy wraz z farszem (tak jak krokiety).
  • Smażyć w woku lub na patelni, na około 4 mm warstwie oleju, aż sajgonki zmienią kolor na złoty.
  • Podawać z sosem do sajgonek TaoTao.

Życzymy smacznego! 

 

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl