Najpopularniejsze przyprawy azjatyckie

Przyprawy kuchni azjatyckiej - top 5

Kuchnia azjatycka słynie z niezwykle aromatycznych i wyrazistych w smaku dań. Do przygotowywania takich potraw nie używa się z reguły dużej ilości składników, bo główną rolę odgrywają w nich przyprawy, które w wielu przypadkach mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Umiejętne ich łączenie sprawia, że na talerzu znaleźć można całą paletę barw i zapachów. Kuchnia azjatycka ma wiele cech wspólnych, lecz każdy region posiada swoje własne oryginalne dania i zwyczaje. Tym co łączy poszczególne rejony Azji są właśnie przyprawy wykorzystywane podczas przygotowywania orientalnych potraw.  

Imbir

Jedną z przypraw bez których kuchnia azjatycka nie mogłaby się obejść jest imbir. Najwięcej smaku posiada imbir świeży, jednak często spotyka się również wersję zmieloną. Jego intensywny aromat w połączeniu z nutą świeżości jest zasługą zingiberolu będącego składnikiem olejku eterycznego. Z kolei za palący i lekko gorzki smak odpowiada gingerol i zinferon, czyli substancje żywieniowe. Nazwy może i trochę odstraszają, jednak warto wiedzieć, że substancje te posiadają właściwości lecznicze, które ułatwiają trawienie, łagodzą mdłości i bóle miesiączkowe. Imbir wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających, leczy przeziębienie, oraz działa przeciwobrzękowo, gdyż zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne. Polepsza on także krążenie krwi, rozgrzewając cały organizm, więc idealnie sprawdzi się w zimowe popołudnie jako dodatek do herbaty.

Papryczka chili

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni azjatyckiej bez papryczki chili, uwielbianej przez sympatyków pikantnych dań. Rodzajów papryczek jest wiele, a odróżnia je od siebie przede wszystkim wygląd oraz poziom ostrości, za który odpowiedzialna jest kapsaicyna – substancja posiadająca wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie oddziałuje na układ krążenia, obniżając poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Jest również pomocna w rozpuszczaniu fibryny, która przyczynia się do powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Kapsaicyna pobudza procesy trawienne, przyspieszając metabolizm, co w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz zrównoważoną dietą przyczynić się może do utraty wagi. Bardzo często usłyszeć można, że papryczka chili ze względu na swą ostrość, jest szkodliwa dla żołądka. Mija się to jednak z prawdą, ponieważ kapsaicyna posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz stymulujące wydzielanie soków żołądkowych. Papryczka chili ma szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdzi się nawet jako dodatek do deserów, szczególnie w połączeniu z czekoladą lub owocami. Warto pamiętać o tym, aby papryczki spożywać z tłuszczami, gdyż to właśnie w nich rozpuszcza się kapsaicyna.

Kurkuma

Bardzo często wykorzystywaną przyprawą w kuchni azjatyckie jest kurkuma. Poza tym, że nadaje ona potrawom charakterystyczny smak, pełni również rolę naturalnego konserwantu, co jest niezwykle istotne w wilgotnym i gorącym klimacie. Substancją odpowiedzialną za jej pomarańczowy kolor i prozdrowotne właściwości jest kurkumina, która hamuje procesy zapalne, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Poprawia również pracę trzustki i wątroby, a pity regularnie przez miesiąc, napar z kurkumy, mniszka lekarskiego i ostropestu plamistego może przyczynić się do oczyszczenia wątroby z toksyn. Ponadto, kurkumina wspomaga regulację cukru we krwi, przez co zapobiega cukrzycy. Kurkumę warto łączyć z czarnym pieprzem, ponieważ nawet dwudziestokrotnie zwiększa on przyswajanie kurkuminy przez organizm.

Trawa cytrynowa 

Do większości potraw orientalnych dodawana jest trawa cytrynowa, która coraz większą popularność zyskuje również w krajach europejskich. Bez wątpienia jest to zasługa jej niezwykłego aromatu oraz właściwości leczniczych. Trawa cytrynowa używana jest jako środek łagodzący bóle głowy oraz naturalny lek na niestrawność. Często wchodzi ona w skład płukanek, mających na celu złagodzenie przebiegu zapalenia gardła, jamy ustnej czy zatok. Udowodniono również, że trawa cytrynowa korzystnie wpływa na koncentrację, rozjaśnia umysł oraz posiada właściwości antydepresyjne. Bardzo często używa się jej także do produkcji szamponów do włosów, ponieważ zmniejsza wydzielanie łoju i zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi skóry.  Trawa cytrynowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup oraz sosów na bazie mleka kokosowego. Dodawana jest również do herbat, owocowych koktajli i cytrusowych drinków.

Kolendra 

Ostatnią już przyprawą, zamykającą nasze zestawienie TOP 5, jest kolendra. Roślina ta, tak samo jest reszta opisywanych przypraw, oprócz zastosowania w kuchni posiada pozytywny wpływ na nasz organizm. Znaleźć ją można w preparatach oraz mieszankach ziołowych używanych podczas niestrawności i problemów żołądkowych. Pozyskiwany z nasion kolendry olejek, a konkretnie zawarty w nim linalol, posiada działanie rozkurczowe, korzystnie wpływające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Kolendrę można również włączyć do diety mającej na celu oczyszczenie wątroby.

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl