TOM YUM - PRZEPIS

Tajska zupa Tom Yum

Wiedzieliście, że kuchnia tajska jest jedną z najbardziej pikantnych kuchni świata? Potrawy są niezwykle aromatyczne, pełne smaku, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. Główną regułą stosowaną podczas przyrządzania posiłków jest zasada pięciu smaków, według której dania powinny zawierać w sobie odrobinę ostrości, słodyczy, kwaśności, goryczy oraz słoności. Jest to odniesienie do harmonijnej filozofii życia wyznawanej przez Tajów, której istotą jest sukces i spełnienie. Jedną z takich właśnie potraw jest tajska zupa tom yum charakteryzująca się słodko-kwaśnym oraz ostrym smakiem. Każdy kto jeszcze jej nie próbował, a jest miłośnikiem kuchni orientalnej, koniecznie musi nadrobić zaległości. Kluczową rolę odgrywa tu specjalna pasta, którą z powodzeniem można znaleźć na sklepowych półkach. Zupę tom yum przyrządza się zazwyczaj w trzech wariantach: z kurczakiem, z krewetkami lub wegetariańskiej.

Składniki:

(4 porcje)

  • 3 łyżki pasty Tom Yum
  • 300 ml wody
  • 2 cebule
  • 400 ml mleka kokosowego TaoTao
  • 400 g makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • wersja z kurczakiem: 1 podwójna pierś z kurczaka
  • wersja z krewetkami: 300 g krewetek
  • 1 łyżka oleju
  • kolendra do posypania

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju w garnku. Dolać wodę, dodać pastę Tom Yum i zagotować. Dodać pierś kurczaka pokrojoną w paseczki lub krewetki i gotować przez 5 minut. Zagotować wszystko razem i dolać mleczko kokosowe (gotować jeszcze 10 minut). Makaron przyrządzić według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do zupy. Przelać do miseczek i ozdobić kolendrą.

 

 

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl