Hawajski Poke Bowl

Mieliście kiedyś okazję spróbować jakiegoś dania z którego słynie kuchnia hawajska? Jeżeli nie to przeczytajcie ten wpis, być może zachęci on Was do przygotowania lekkiego, pełnego smaków posiłku, który pozwoli Wam, choć przez chwilę poczuć się jak na jednej z wysp Pacyfiku.

Pod koniec XIX wieku na Hawaje wyemigrowała duża grupa Japończyków, aby pracować na plantacjach cukru i ananasów. W latach dwudziestych XX wieku Japończycy stanowili już ponad 40 % populacji na wyspach. Nic więc dziwnego, że japońskie nawyki żywieniowe stały się nieodłącznym elementem kuchni hawajskiej. Jedną z najpopularniejszych hawajskich potraw, która zyskała już nawet miano narodowej,  jest „poke bowl”, czyli miska z gorącym ryżem, na który kładzie się pokrojoną w kostkę surową rybę oraz warzywa w towarzystwie wyrazistych przyprawach. Danie to w ostatnim czasie zyskało ogromną popularność na całym świecie, a wariacji na jego temat jest tyle, ile osób, które je przyrządza. To co wrzucimy do miski zależy tylko od nas, więc warto pokombinować z różnymi produktami i smakami.  

Jak przyrządzić poke bowl?

  • Pomimo tego, że podstawą oryginalnego poke bowla jest ryż, my proponujemy również wypróbować opcje z makaronem ryżowym wstążki TaoTao.
  • Najważniejszym składnikiem tej hawajskiej potrawy jest surowa ryba, najczęściej tuńczyk lub łosoś. Jeżeli jednak nie macie ochoty na takie połączenie, możecie wymienić rybę na usmażonego kurczaka, który również będzie smakował świetnie, jeżeli odpowiednio go doprawicie. Aby danie nabrało japońskiego charakteru, do ryby lub kurczaka, warto użyć sosu sojowego TaoTao.
  • Last but not least – świeże warzywa, marchewka, ogórek, liście sałaty, czerwona cebula czy awokado. Są to dodatki, dzięki którym poke bowl, oprócz smaku, zyska również objętość oraz ciekawy wygląd. To jakie warzywa wrzucicie do swojej miski zależy tylko od Was oraz od Waszych upodobań smakowych.
  • Jeżeli zastanawiacie się jak podaje się poke bowla, to mamy dla Was dobrą wiadomość – nie ma żadnych reguł i zasad. Wystarczy, że na spód miski położycie wcześniej wspomniany ryż lub makaron, a później możecie puścić wodze fantazji i resztę składników ułożyć tak, jak Wam się podoba. Kolorowe warzywa o różnych teksturach sprawiają, że to hawajskie danie samo w sobie jest atrakcyjne, wygląda apetycznie i nie wymaga dużych nakładów czasu.
  • Jeżeli lubicie ostrzejsze klimaty, całość polecamy polać słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl