Barszcz czerwony z Sojowo-Grzybowym Sosem TaoTao

Przepis na barszcz czerwony

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 kg buraków upieczonych i startych
  • 2 starte marchewki
  • 1 starta pietruszka
  • kawałek startego selera
  • kawałek pokrojonego pora
  • 25g Suszonych Grzybów Mun TaoTao
  • 3 łyżki Sosu Sojowo-Grzybowego TaoTao
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • zakwas z buraków

Sposób przygotowania:

  • Zalać Grzyby Mun TaoTao gorącą wodą i pozostawać na ok. 15 minut, a następnie gotować przez 10 min.
  • Obrać i zetrzeć na tarce marchewkę, pietruszkę oraz seler, dodać pokrojony por i wszystko zalać 2,5 l wody.
  • Dodać Sos Sojowo-Grzybowy TaoTao, liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane Grzyby Mun.
  • Jarzyny ugotować do miękkości i zrobić wywar.
  • Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości, ok. godziny w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Obrać i zetrzeć na tarce ugotowane buraki i dodać je do wywaru jarzynowego.
  • Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier i majeranek.
  • Gdy wszystko się połączy przecedzić barszcz przez sito i dodać zakwas (ilość w zależności od smaku gotującego).
  • Doprawić do smaku - zarówno przyprawy jak i ilość zakwasu buraczanego jest indywidualną sprawą każdego gotującego

Barszcz polecamy podawać z uszkami.

 

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl