Krokiety z kapustą i grzybami
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki (1 szklanka=250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 25 g grzybów suszonych mun TaoTao
  • sos sojowy jasny TaoTao (do smaku (ok. 1-2 łyżki)
  • 1 cebula
  • pieprz
  • gorąca woda

 

Składniki na panierkę:

  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i sól, wlać mleko, wodę, jajka, olej, zmiksować na jednolitą masę i usmażyć naleśniki.

Do garnka dadać kapustę kiszoną, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10-15 min. od momentu zagotowania wody). Po tym czasie, kapustę odcedzić i odstawić do wystudzenia. Gdy kapusta wystygnie poszatkować ją na drobno. Do miski wsypać Grzyby Mun TaoTao, zalać je gorącą wodą (taką ilością, aby przykryła grzyby) i moczyć ok. 15 min. Następnie odcedzić grzyby, wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 min. Grzyby ponownie odcedzić, ostudzić i pokroić na drobno.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby mun. Wszystko doprawić Sosem Sojowym Jasnym TaoTao i smażyć aż cebula się zeszkli.

Tak przygotowane grzyby z cebulą dodać do obgotowanej kapusty kiszonej, wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem (do smaku).

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć w kopertę. Krokiety obtoczyć dokładnie najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Na koniec obsmażyć je z każdej strony na dobrze rozgrzanym olej, aż nabiorą złotego koloru.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl