Smażony łosoś ze szparagami

Warto skorzystać z okazji, że w sklepach można znaleźć jeszcze świeże, zielone szparagi i przygotować danie z ich użyciem. Idealnie komponują się one w połączeniu z łososiem, który korzystnie wpływa na nasz organizm, ponieważ posiada kwasy omega-3, jest bogaty w białko oraz witaminę D. 

Do przygotowania łososia, potrzebujemy:

-200 g łososia ze skórką 
-oliwę z oliwek do smażenia
-pęczek szparagów
-kapustę bok choy - opcjonalnie


Sos:

-100 ml Słodko-Pikantnego Sosu Chili TaoTao
-sok z połowy limonki
-garść świeżej poszatkowanej kolendry
-kiełki do dekoracji według uznania
-łyżeczka sezamu do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Łososia doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni, skórką do dołu.
  2. Szparagi gotujemy około 7 minut, tak aby były al dente i nie straciły swojej chrupkości. 
  3. Sos słodko-pikantny TaoTao przelewamy do małego garnka, chwilę podgrzewamy, a na koniec dodajemy sok z limonki. 

Łososia podajemy na szparagach, polewając go podgrzanym Słodko-Pikantnym Sosem Chili TaoTao. Gotowe danie dekorujemy kiełkami i posypujemy sezamem.

 

Smacznego! 

Kup sos:

do góry
Harmonia Smaków Vifon & Tao Tao - TAN-VIET International S.A.
ul. Marco Polo 9 83-031 Łęgowo
telefon: 586929082
e-mail: sklep@harmoniasmakow.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl